A kezelés lényege, hogy megkeressük azokat a múltban átélt (és sejtszinten elraktározott) stresszeket, félelmeket, fájdalmakat, amelyek a jelenlegi problémák alapjait képezik. A tüneti kezelés ideig-óráig talán enyhíti a problémát, viszont ebben az esetben annak kiinduló oka még továbbra is fennáll. Amíg alapjaiban nem kezeljük a fennálló problémát, addig az időről időre, ismétlődve megjelenik életünkben, úgy érezzük, mintha állandóan ugyanazokat a köröket rónánk, ugyanazok az események, hasonló formában ismétlődnek. Korábban említett példám nagyon jól szimbolizálja ezt a gondolatiságot: ha tüske megy az ujjunkba, a gyulladás fájdalma tünetileg enyhíthető, viszont a gyulladás addig nem fog elmúlni, megszűnni, amíg a tüskét el nem távolítjuk.

 

A kineziológia, mint ahogy a neve is mutatja, a mozgás tudománya, hagyományosan a test izmainak, és azok működésének megfigyelését jelenti. Egy olyan stresszoldó módszer, melynek során a kézi izomtesztelést használjuk a probléma okának azonosításához. Sejtjeinkben egész életünk során információkat raktározunk. A rengeteg információnak nem is vagyunk tudatában, azok nincsenek előtérben. Nem is lehetne ép ésszel elviselni, ha minden egyes információ állandóan jelen lenne tudatunkban.

 

Gondoljunk csak bele, ha például elmélyülten olvasunk, azt hihetnénk, hogy csak az olvasott történet jut el hozzánk. Pedig ez nem így van, hiszen körülvesznek különböző zajok, hangok, jelen van a tapintás, a hőmérséklet érzete, különböző elektrosztatikus hullámok, illatok, fények, a testünkben zajló biológiai folyamatok, és még sorolhatnám szinte vég nélkül. Ezeket az információkat is elraktározzák sejtjeink, még akkor is, ha tudatosan nem is észleljük őket.

A minket ért negatív hatások az évek során, mint a hagyma héjai, egymásra halmozódnak. Ezek egy idő után különböző lelki, majd fizikai megbetegedéseket okoznak.

 

Az izomtesztelés során a kineziológus azt érzékeli, amikor az izmok, a sejteket ért negatív vagy pozitív hatások révén, elernyednek, vagy megfeszülnek. És ezek azok az oldás folyamatában szükséges, megfelelő kérdésekre adott válaszok, információk, amelyeket az agy, a sejteken és izmokon keresztül megad, tudatos gondolkodás nélkül is. A legtisztább, valóban „igaz” válaszok ezek, mert nem befolyásolják a félelmek, a már rögzült hitrendszer, és nem mennek át a tudat szűrőjén. 

 

A kineziológia egy nagyon gyengéd, mégis igen hatékony módszer, technika arra, hogy azt a bizonyos tüskét, amely a gyulladást okozza, kihúzzuk.

 

Szinte mindenki átélte már vagy éppen jelenleg is azt éli, hogy nem érzi jól magát a bőrében, állandó problémája van önmagával, és másokkal, nem talál kiutat, megoldást a számára negatív élethelyzetre, tehetetlennek érzi magát, elveszíti az irányítást az élete fölött, depressziós, érdektelenné váltak még olyan dolgok is, melyek korábban örömmel töltötték el, nem tudja megfelelően menedzselni az életét, kapcsolati problémái vannak, önbizalomhiányban szenved, önértékelési problémái vannak…

 

Ilyen, és ehhez hasonló helyzetekben, jó esetben, megpróbálunk megoldásokat keresni, kilábalni a negatív életszakaszunkból, könyveket olvasunk, kibeszéljük mások felé problémáinkat, lehetséges, hogy kapunk is egy családtagtól, baráttól segítséget, tanácsot, de sok esetben ez kevés lehet. Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk felismerni a probléma okát, gyökerét, akkor ismét csak tüneti kezelést adunk önmagunknak. Vannak olyan helyzetek, amikor valóban szükséges már egy külső segítő is, hogy át tudjunk lendülni problémáinkon, változni, és változtatni tudjunk.

 

Sokszor azonban mégis nehéz rászánni magunkat arra, hogy segítséget kérjünk. Nézzünk néhány gyakori okot, ami gátolhat az első lépés megtételében:

 

A félelem. Vajon mi történik egy kezelésen?

Természetes érzés, hogy félünk attól, ami ismeretlen, új. Ugyanakkor rá kell jönnünk arra, hogy az alaptalan félelmek csak újabb akadályokat képeznek a pozitív irányú változás útjában. A kezelés nyugodt, csendes környezetben zajlik, kizárólag a páciens érzései, gondolatai, problémái kerülnek előtérbe, az oldás folyamatában csak az történhet, amit ő is szeretne, kér, és elfogad.

 

Problémáinkat meg tudjuk beszélni közvetlen környezetünkkel is.

Néha valóban könnyebbnek tűnik olyannal megbeszélni a problémáinkat, aki közel áll hozzánk. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor olyan valakire van szükségünk, aki nem elfogult velünk, aki kívülálló, aki objektíven képes látni az élethelyzetünket, problémánkat, és így optimálisan képes segíteni.

 

Nehezen osztjuk meg egy idegennel lelki problémáinkat, magánügyeinket.

A bizalom fontos a kineziológus kiválasztásánál, hiszen az oldás folyamatában érzésekről, nehézségekről is beszélni, beszélgetni kell, és el is kell fogadni az oldás eredményét ahhoz, hogy a változás folyamata elindulhasson. A kineziológus oldaláról elengedhetetlen az empátia, a megértés, a támogatás, önmaga háttérbe szorítása ahhoz, hogy teljes figyelmét a páciensre fordíthassa. Fontos tudni azt is, hogy a kineziológus senkinek nem beszélhet a páciens engedélye nélkül a lezajlott beszélgetésekről, az oldásról.  

 

„Nem vagyok lelki beteg, nincs szükségem kineziológusra.”

A kineziológus nem gyógyít, nem foglalkozik betegségekkel abban a formában, mint az orvos, vagy a pszichológus, vagy a pszichiáter. A kineziológus a probléma alapját képező stresszt oldja, a kineziológia egy alternatív stresszoldó technika.

 

„Hogyan tudná egy kineziológus megoldani a problémámat?

A kineziológus nem a páciens problémáját oldja meg, és az oldás sem a problémát kezeli, hanem a probléma alapját képező stresszt oldja. És ha ezt, a jelenben meglévő probléma alapját képező okot sikerül oldani, akkor ez a jelenlegi problémára is pozitív kihatással lesz.

A kineziológus soha nem mondhatja meg mit kell tennie a páciensnek az életével, a fennálló helyzetével. A probléma megoldása a páciens dolga. A kineziológus 50% -kal járul hozzá a „sikerhez” szakmaiságával, odafigyelésével, ráhangolódásával, az oldás folyamatával, a másik 50% a páciens feladata. Neki kell elfogadnia az oldás eredményét, neki kell a döntéseket meghoznia, neki kell önmagán dolgoznia, neki kell elindulni a változás, változtatás útján… Az oldás során elindul a páciensben az a folyamat, ami életének pozitív irányú változását hozhatja. Ehhez azonban az is kell, hogy a páciens ne térjen vissza korábbi negatív viselkedési formáihoz, hiszen ha mindent ugyanúgy fog csinálni, mint korábban, akkor ugyanazokat a problémákat fogja újra és újra megélni.

Tévhitek: a segítségkérés a gyengeség jele; a problémákat mindenki csak maga oldhatja meg.

Segítséget kérni nem a gyengeség jele. Sőt, erős az, aki először is felismeri, hogy valamin változtatni kellene, felismeri esetleges hibáit, és meg is teszi az első lépést a változás, változtatás felé. Sok esetben ehhez igen nagy erő és elhatározás kell. Hiszen nem könnyű dolog szembenézni a problémákkal, szembesülni esetleges hibáinkkal is. 

A problémát valóban mindenki csak maga tudja megoldani, hiszen senki nem éli a másik életét. Idáig azonban el is kell jutni. Jellemzően problémáinkat egyébként is megosztjuk másokkal, akik vagy meghallgatnak vagy nem, vagy tudnak segíteni vagy nem. Ugyanakkor sok esetben szükség van valakire, aki (mint ahogy korábban említettem) objektív kívülálló, független, és nem elfogult.

 

Ha készen állsz arra, hogy változtass az életeden, könnyebbé, tehermentesebbé tedd azt, várlak szeretettel.

Nóra