1. Milyen problémák esetében hatásos a kineziológia oldás?

A kineziológiai kezeléssel a jelenleg meglévő probléma mélyen (sejtszinten) elraktározott, múltban átélt stresszeket, félelmeket, fájdalmakat oldjuk. A kineziológia szerint a betegségek több, mint 90% lelki eredetű, vagyis a kineziológia alkalmazási területe igen széles. Például: önbizalomhiány, önértékelési problémák, fóbiák, félelmek, kapcsolati problémák, szorongás, tanulási nehézségek, meddőség, nőiséggel összefüggő problémák, és még lehetne sorolni.

 

 1. Mennyire megbízható az izommal történő tesztelés?

Az izomteszt 96-98% pontossággal jelez.

 

 1. „Biztos, hogy nálam is működik?”

Az izomteszt mindenkinél működik, hiszen stressz hatására mindenkinél elgyengülnek az izmok, ez így működik, és ezeket a szituációkat minden ember sejtszinten raktározza. Akkor, ha valaki számára nem megfelelő a technika, nem szimpatikus a kineziológus személye, nem tud vele együttműködni, más rábeszélésére és nem saját döntése alapján érkezett a kezelésre, vagy problémájára más jellegű kezelés lenne jobb, az izmok jeleznek, és a kineziológus érzékeli ezt. Ilyen esetekben más technikát, más szakembert, más jellegű kezelést ajánlunk a páciens számára.

 

    19. „Lehetek őszinte a kineziológusnál?”

Igen, sőt a hatékony együttműködés, a sikeres „gyógyulás” egyik feltétele is. A kineziológust titoktartási és adatvédelmi kötelezettség terheli.

 

 1. Lehet-e online, messengeren, viberen, skype-on keresztül oldani?

NEM.

 

 1. Mi történik akkor, ha a páciens nem saját döntése alapján jön el, hanem például egy családtag ráhatására, mintegy kényszerből?

Ilyenkor pozitív változás vagy egyáltalán nem érhető el, vagy nagyon kis mértékben, mivel a páciensben nincs megfelelő motiváció, sőt, akár ellenállást is kiválthat, ha valaki nagyon erőlteti a kezelést, még akkor is, ha jót akar.

 

 1. Milyen esetekben ne engem keressenek meg?

Akkor, ha valaki nem akar változtatni az életén, csupán panaszkodni szeretne.

Akkor, ha valaki nem bízik bennem, nem őszinte.

Akkor, ha valaki nem vállal felelősséget a saját életéért, kizárólag másokat okol a helyzetéért; élete pozitív irányú változását, a problémák megoldását mástól, kívülről várja, ahelyett, hogy magába nézne és elkezdené megvizsgálni vajon mit is kellene tanulnia, felismernie abban a számára negatív helyzetben, amiben éppen van.

Akkor, ha valaki azonnali, gyors megoldásokat vár, és nem hajlandó időt, energiát fektetni a változásba.

 

 1. Kismamák jöhetnek kineziológia oldásra?

Igen. A módszer nagyon szelíd, fájdalommentes, lágy, még a babának is jól esik. Az áldott állapot sokkal nagyobb odafigyelést igényel, nagyon mély fájdalmakat, sérelmeket nem is hozunk felszínre. Inkább a várandósság, szülés körüli problémákon dolgozunk.

 

 1. Mi a teendő, ha több problémám is van?

Össze kell írni valamennyi problémát, melyen változtatni szeretnénk. Lehet, hogy ezek egymással összefüggenek, oldhatjuk őket együtt, így amikor oldjuk az egyiket, az kihat a másikra is. Az is lehet, hogy külön-külön kell foglalkoznunk az egyes problémákkal. Ezt az oldás elején izomteszttel tudom meghatározni.

 

 1. Fennálló betegség esetén szabad-e/lehet-e kineziológushoz fordulni?

Fontos kiemelnem, hogy nem vagyok sem orvos, sem pszichológus, vagy pszichiáter, nem gyógyítok, nem diagnosztizálok, és nem alkalmazok gyógyszeres kezelést. A kineziológiai kezelés nem helyettesíthet semmilyen szakorvosi kezelést, ellátást. Ha valaki gyógyszeres kezelés alatt áll, nem hagyhatja abba, nem csökkentheti a dózist a szakorvos vizsgálata, engedélye nélkül.

 

A kineziológiai kezelés hatékony kiegészítő terápia lehet betegségek esetén. A betegségek lelki okait kutatjuk fel és kezeljük. Ez a folyamat indíthat el egy olyan változást, amely pozitív kihatással lehet a betegségre, annak fizikai tüneteire. A test-lélek-szellem egyensúlyának helyreállítása után fizikai szinten is megmutatkoznak a pozitív eredmények.

 

 1. Más alternatív kezelés mellett szabad-e/lehet-e még a kineziológiai kezelés is? Nem zavarja egymás hatását többfajta kezelés?

Igen, lehet alkalmazni a kineziológiai kezelést. Egy nagyon gyengéd, szelíd módszer, akár a többfajta kezelés egymás hatását kiegészítheti, felgyorsíthatja. Ha figyelünk testünk jelzéseire, úgyis érezzük, ha valami már nem esik jól, túl sok, kényelmetlen, kellemetlen. Másrészt a kineziológia azért is egy csodálatos módszer, mert az izomteszteléssel arra is választ kaphatunk, hogy szükséges-e éppen akkor a kineziológiai kezelés, vagy várjunk vele, és kitesztelhetjük még a későbbi időpontot is.

 

 1. Mikor érezhető a kezelés hatása?

A hatás akár azonnal érezhető, hiszen beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, és a páciens is teljesen készen áll, hogy befogadja a pozitív változásokat.  Ugyanakkor itt is számos tényező befolyásolhatja azt, hogy ki mikor érzi a kezelés jótékony hatását.  Mindenkinek a saját ritmusában történik meg a javulás, változás.

 

  28. Kell hinni a kineziológiában, hogy eredményes legyen?

A hangsúly nem is azon van, hogy hiszünk-e a kineziológiában, mert nem szükséges, hanem inkább azon, hogy képesek vagyunk-e szembenézni önmagunkkal, felismerjük-e, hogy megoldásra váró problémánk van, amelynek a megoldása önmagunkban keresendő, akarunk-e tenni a változásért, képesek vagyunk-e befogadni a pozitív változásokat, nyitottak vagyunk-e eléggé ahhoz, hogy kipróbáljunk alternatív kezeléseket, el tudjuk-e fogadni azt, hogy a jelenlegi problémáink és a múltban átélt stresszek, félelmek, fájdalmak között van összefüggés.

 

 1. Milyen a jó kineziológus-páciens kapcsolat?

Nagyon fontos a kölcsönös bizalom, érdeklődés, együttműködés. A kineziológus legyen empatikus, szakmailag felkészült, szakmájában sokoldalú, aki szakmaiságával, emberi hozzáállásával felügyeli a teljes folyamatot.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a kineziológus, és bármilyen segítő, terapeuta, természetgyógyász, a maga részét, azaz 50%-ot tud beletenni a gyógyulás folyamatába, a másik 50% a páciens feladata. Az együttműködés azt jelenti, hogy a páciens is partner, aktív alakítója a folyamatnak, saját élete pozitív változásának.

 

 1. Miért kell a múltban keresgélni?

A jelenlegi problémák nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, hiszen javarészt lelki okok állnak a háttérben.

Már fogantatásunk pillanatától kezdve érnek bennünket negatív érzelmi hatások, melyek sejtszinten raktározódnak bennünk: félelem, fájdalom, trauma (stressz), sérelem, kudarc, esetleges rossz szülői minta… formájában, melyek kihatnak jelenünkre és jövőnkre egyaránt.

 

A sejtek megújulnak, de az információt továbbadják az új sejteknek. Ezek a negatív hatások, ha nem kezeljük őket ott és akkor, életünk során csak rakódnak egymásra, mint a hagymahéjak, és egy idő után elsősorban lelki betegségeket okoznak, melyekből aztán a fizikai testben/testen is előidézik a különböző megbetegedéseket.

 

A kineziológiai oldással egészen a fogantatásunk pillanatáig visszatekintve megkereshetjük azokat a feloldatlan stressz faktorokat, amelyek jelenlegi problémáink kiinduló okai.

 

 1. A kineziológus megoldja a problémát?

Nem, nem oldja meg, nem is feladata. A kineziológus segítséget nyújt abban, hogy a problémák mögött meghúzódó okok (stresszek, félelmek, fájdalmak, negatív élmények) felszínre kerüljenek, és a páciens képes legyen szembenézni ezekkel, illetve segít abban, hogy a pácienssel közösen megoldást találjanak arra, hogy a páciens egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhessen.

 

 1. Miért érdemes a kineziológiát választani, mint kezelést?

A kineziológia szemlélete holisztikus, az embert, mint egységet szemléli és vizsgálja. Nem tüneti kezelést alkalmaz, hanem a test-lélek-szellem egységében keresi a megoldásokat, a probléma okát, gyökerét. A kineziológia egy fájdalommentes, szelíd, mégis hatásos, eredményes módszer, amely nagyon jól kiegészíti a nyugati orvoslást, sőt bizonyos területeken hatékonyabban lehet alkalmazni a kineziológiát. A kineziológus a pácienst, mint partnert kezeli, akit aktív résztvevőként bevon a kezelés folyamatába, és nem csak passzív végrehajtója a „feladatoknak”.

Itt is kiemelem, hogy a kineziológiai kezelés nem helyettesíthet semmilyen szakorvosi kezelést, ellátást, a kineziológus nem gyógyít, nem diagnosztizál!

 

 1. Mi a különbség, ha lelki problémával kineziológushoz vagy valamely szakorvoshoz fordulunk? 

Talán a legnagyobb különbség az, hogy a természetgyógyászat, és ezen belül a kineziológia holisztikus szemléletű, az embert a maga egészében, test-lélek-szellem egységében szemléli, és kezeli. Az orvoslás pedig inkább a tüneteket, a már kialakult betegséget kezeli. A kineziológia a betegség okát kutatja fel, az egész probléma gyökerét. Úgy tudom szemléltetni, hogy ha az ujjunkba megy egy tüske és begyullad, a különböző gyulladáscsökkentő kenőcsökkel csak a tüneteket lehet kezelni, de a gyulladás újra és újra kiújul, egészen addig, amíg magát a tüskét el nem távolítjuk.

Különbség az is, ahogy a pácienst/beteget bevonják a folyamatba. A kineziológai kezelésben aktív résztvevő a páciens, saját életének alakítója a kineziológussal együttműködve. A kineziológiai folyamat, ahogy korábbiakban is írtam, fájdalommentes, szelíd módszer.

 

“Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.” (Albert Einstein)

 

Sok szeretettel: Nóra